Hermoratahierontaa ja yrttejä avuksesi

18.07.2024

Voikukka, Nokkonen ja Siankärsämö

Hermoratahieronta on todettu parantavan suoliston toimintaa, joten myös ravinteet imeytyvät paremmin kehon tarpeisiin. Esittelen tässä kunnon voimakolmikon. Valmista teetä taikka kuivata ja käytä mausteena. Näillä on hyvä vaikutus terveytemme ylläpidossa.

Jo 1500-1700 luvulla ihmiset tiedostivat voikukan maksaa vahvistavan vaikutuksen. Luonnon tarjoamista lääkekasveista voikukka on monipuolisin vaikutuksiltaan. Se vahvistaa ja virkistää kehoa ja mieltä. Sen on todettu vaikuttavan maksan lisäksi ruuansulatuselimistön toimintaan. Hormonitoimintakin vaatii hyvin toimivan maksan tukea.

Voikukasta voi hyödyntää koko kukan juurista kukintoon saakka. Juuret ovat voimakkain myrkynpoistaja. Juuret tulisi kerätä joko varhain keväällä taikka syksyllä.

Yrttiteen voi keittää tällaisellakin ohjeella: 1rkl kuivattua voikukkaa/ 2 dl vettä, haudutetaan 15-20 min. Teetä nautitaan 3 kertaa päivässä muutaman viikon ajan.

Voikukkaa voi kokeilla myös munuais- ja virtsatievaivoihin, ilmavaivoihin, kihtiin, ihottumiin ja kutinaan, selluliittiin, pieniin palohaavoihin, känsiin ja maksa- ja sappivaivoihin, kolesteroliin sekä laihdutukseen. Melko monipuolinen yrtti tuo kaikkien vihaama voikukka?

Voikukka voi olla haitallista, mikäli verenpaine on kovin matala. Sitä ei pidä käyttää myöskään, mikäli sappitiehyessä tai suolistossa on tukkeumia tai tulehdusta. Sappikivetkin voivat lähteä liikkeelle. Liiansuuret annokset voivat aiheuttaa pahoinvointia ja ripulia.

Hermoratahierojan suositus. Kuivata siankärsämöä teeksi.
Hermoratahierojan suositus. Kuivata siankärsämöä teeksi.

Seuraavaksi esittely siankärsämöstä. Siankärsämöä on käytetty haavavoiteena tyrehdyttämään verenvuotoa. Verenvuotoihin käytetään tuoreita lehtiä. Kukkia ja lehtiä voi myös pakastaa kuivauksen lisäksi.

Siankärsämö helpottaa suoliston toimintaa. Siankärsämöllä on todettu olevan vaikutusta monenlaisiin suoliston ärsytyksiin. Sen voi nauttia teenä 1 rkl/2dl vettä ja kupillinen 3 kertaa päivässä tai vaikka mausteena. Raskauden aikana tätä ei suositella.

Siankärsämö poistaa kehosta kuonaa, tehostaa maksan ja sapen toimintaa ja auttaa päänsärkyihin, sitä voi kokeilla myös migreeniin. Flunssan ehkäisyyn ja hoitoon, se alentaa kuumetta. Jopa mieskunto voi parantua rohtona käytettäessä. Yrtti kerätään heinäkuussa.

Siankärsämön runsas käsittely voi aiheuttaa päänsärkyä ja huimaavaa oloa. Raskauden aikana ei suositella. Liiallisen käytön seurauksena voi tulla mahanpuruja.

Hermoratahierojan suositus. Käytä nokkosta mausteena keitossa.
Hermoratahierojan suositus. Käytä nokkosta mausteena keitossa.

Lopuksi vielä pisteliäs nokkonen. Nokkonen on Suomen vanhin tekstiilikasvi. Nokkosta on pidetty myös taikakasvina, rohtona ja ravintona. Ja jopa lemmenlääkkeeksikin sitä on käytetty. Palelevat roomalaiset sotilaat piiskasivat nokkosilla itseään kylmissä ilmastoissa, koska se lämmitti.

Nokkosta kannattaa kokeilla yleiskunnon ylläpitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Auttaa ylläpitämään muistia. Voipuneisuuteen niin mielen kuin kehon tasolla, kukapa ei hyötyisi pienestä energian lisäämisestä. Masennuksesta ja impotenssista kärsivien avuksi. Nokkonen on todella monipuolinen yrtti.

Koko kasvia voi käyttää. Nokkosesta voi hyödyntää niin lehdet kuin etenkin siemenet. Sen voi lisätä viherjauheeseen, jota voi käyttää pitkin vuotta ruokien maustamiseen.

Ethän käytä, jos on munuaisten taikka sydämen vajaatoimintaa.

Hermoratahierontaa kehosi ja mielesi hyväksi

Suosittelen hermoratahieronnan tukena erilaisia yrttejä, tässä kolme loistavaa aloittamiseen. Kohtuus kaikessa, liika on aina liikaa. Hermoratahieronnan koulutuksessa käymme läpi myös ravinto-oppia. Yrtit on loistava mahdollisuus lisätä ravintomme ravitsevuutta. Luonnon kasveissa on monipuolisesti erilaisia ainesosia moneen kehon toimintaan, kun taas vitamiineissa saamme vain yhtä tiettyä. Nyt olisi hyvä aika keräillä yrttejä talven varalle.

Elokuussa alkavilla kursseilla on ilmoittautuminen käynnissä. Tule oppimaan lisää itsesi ja läheistesi hoitamisesta.

Lapin Hermoratahierojaopisto

kouluttaja Kaisa Hannula